13 February 2010

Endelig evangelist til Ankelilaly

I natt reiste en ny evangelistfamilie til Ankelilaly. Det er Botovola og kona Ravaonirina. Med seg har de en gutt på fire år og ei jente på to år.

Ankelilaly er en liten landsby som ligger 9 timers gange inn fra kystbyen Vilamatsa på Madagaskars vestkapp. Shalom har hatt en barneskole i landsbyen siden 2005, og nå blir staben utvidet med en evangelist. At landsbyen vil ta imot en evangelist er et godt tegn på god relasjonen mellom Shalom-medarbeiderne og landsbybefolkningen.

Aktive blogglesere vil kanskje huske at vi har skrevet om skolen i Ankelilaly. Den ble totalskadet av en syklon i 2007 og ble gjenoppbygd i 2009. Skolen har nå ca 80 elever og drives veldig bra.


Vi har ikke så mange evangelister i Norge, så enkelte lurer kanskje på hva er evangelist gjør. Kort fortalt er evangelisten et vitne som forteller om Guds kjærlighet til mennesker som ennå ikke kjenner Jesus. Jesu omsorg og kjærlighet har ingen grenser og gjelder alle mennesker, også de som bor i Ankelilaly. Det er ingen etablert menighet eller kirke i Ankelilaly, men de få kristne som er der samles regelmessig til husmøter. Nå får de en ny medarbeider som kan lede gudstjenestelige samlinger.

Botovola kommer fra Melaky-synoden (Maintirano). Han gikk på bibelskole i Maintirano i 2005-2006 og har senere jobbet som katekist i Tambohorano. Der har han også fått undervisning av Pastor Dani Rolin som er lokal leder for Shalom i synoden.

Vær med og be for familien til Botovola. Be om at de må bli godt mottatt i Ankelilaly. Be om at de må trives og få gode venner. Og be fremfor alt om at de må få være friske. Det er mange timer å gå til nærmeste helseklinikk.

10 February 2010

Skal – skal ikke?

23. januar besøkte vi landsbyen Ankazomborona for å se på helseklinikken vi har der. Bakgrunnen for besøket var at vi har fått oppsigelsesvarsel på huset vi leier til klinikken, og vi vil da stå uten hus. Synoden foreslo umiddelbart at vi skal bygge en ny klinikk, og de ville at vi skulle se på et par aktuelle tomter som er til salgs. Tomtene var fine, og prisen var det heller ikke noe å si på. Vi kom til Ankazomborona fullt innstilt på å gi grønt lys for bygging.


Men et grundig forarbeid er alltid viktig. Vi har klare målsettinger for Shalom sitt arbeid, og vi ønsker å nå langt ut og hjelpe de som trenger det mest. Derfor må vi også stille noen grunnleggende spørsmål før vi igangsetter nytt arbeid eller starter nye byggeprosjekter. Når det gjelder helsearbeidet, så er det en forutsetning at det er langt til nærmeste helsetilbud. Befolkningsgrunnlaget må også være så stort at klinikken har en teoretisk mulighet for å overleve uten finansiell støtte fra utlandet. Ellers prioriterer Shalom landsbyer hvor det ikke er etablert en kristen menighet, hvor befolkningen mangler skole- og helsetilbud, og hvor flertallet av befolkningen er muslimer.

Når vi så spurte våre grunnleggende spørsmål i Ankazomborona, så fikk vi følgende bilde:
  • Befolkningstallet i landsbyen varierer med årstidene og fiskesesongene. Mesteparten av året er det for få pasienter på klinikken til at de klarer å holde sine økonomiske forpliktelser.
  • Ankazomborona har helårs vegforbindelse, og det er bare 12 kilometer til nærmeste offentlige helseklinikk.
  • Ankazomborona har en luthersk menighet med egen kirke. I tillegg finnes det seks andre kristne menigheter i landsbyen. Shalom vil derfor ikke prioritere å sende ny evangelist til Ankazomborona.

Skal vi kjøpe ny tomt og bygge ny klinikk, eller skal vi ikke? Saken skal styrebehandles og vedtak er ennå ikke fattet. Men som rådgiver har jeg mine tanker…..

Per Ørjan Aaslid

Nytt gjestehus på Shalom-senteret


I desember kunne Shalom innvie sitt nye gjestehus med seks fine rom med hems. Huset er enkelt men solid, og palmetaket passer godt inn i omgivelsene. Fra første dag ble tre av rommene tatt i bruk. Koto Martin er materialforvalter og gjestehusansvarlig i Shalom, og han leier det ene rommet på permanent basis. I den andre enden bor to praksisstudenter fra Hald Internasjonale Senter, Kjell og Kjetil. Vi regner med at de to rommene blir utleid til praksisstudenter og volontører fra Norge store deler av året. De tre siste rommene er til disposisjon for Shalom-medarbeidere og andre kirkelig ansatte som har ærend til byen. Andre forbipasserende kan også leie rom hos oss, men vi markedsfører ikke gjestehuset som et åpent tilbud til turister.