Shalom har fem helseklinikker som alle ligger ganske isolert fra omverdenen. Det betyr også at helsearbeiderne har en viktig oppgave, men også en ensom post. Medarbeiderne er vår viktigste ressurs, og vi har nå valgt å fokusere enda mer på kompetanseheving, inspirasjon og oppmuntring av disse trofaste sykepleierne. To ganger i året vil de bli invitert til å delta på et nasjonalt helsekurs for Shalom-medarbeidere. I desember arrangerte vi et kurs i Antananarivo med fokus på bekjempelse av kjønnssykdommer.
Denne uken er sykepleierne samlet her i Mahajanga. Kursansvarlig er Dr Rivosoa i Shalom, og med seg har han fått den nye direktøren på kirkens sykehus her i Mahajanga, Dr. Heurick. Sistnevnte er barnekirurg med spesialisering fra Kenya, og han har jobbet som lege på kirkens sykehus i Ngaoundere i Kamerun.
Kursholder er Dr Gaute Christensen fra Oslo. Han var med Shalom på turné til en landsbyklinikk i 2010, og i år er han invitert tilbake for å holde kurs om ulike tema relatert til sykepleiernes hverdag som ”landsbyleger”. Etter forespørsel fra Dr Rivosoa vil de fokusere mye på helsearbeidernes rolle og status, og ikke minst relasjonen lege – pasient. De vil også bruke en del tid på elementær undersøkelsesteknikk, resonnement fra symptom til diagnose og behandling. På Madagaskar blir ikke legen sett på som en god lege, med mindre han foreskriver medisiner. Det legger et stort press på helsepersonellet, og ofte blir diagnosen stilt altfor tidlig og på et veldig tynt grunnlag.
Målet med kurset er ikke å presentere ferdige løsninger. Det har de nok av fra før. Målet er å få helsearbeiderne til å reflektere over egen praksis og våge å stille kritiske spørsmål. Og til sist men ikke minst er det sosiale fellesskapet og smådrøsen under måltid og mellom kursøkter kanskje det viktigste.
No comments:
Post a Comment