14 March 2012

Skoleglimt

I Norge er det en selvfølge at alle barn går på skole og at alle voksne kan lese og skrive. Alle har bøker og penner og papir, og går man tom stikker man bare på butikken og kjøper nytt. Her på Madagaskar er ikke noe av dette en selvfølge. Mange har ikke en skole i nærheten av der de bor. Mange har ikke noe butikk i nærheten heller, og selv om man har en butikk er det ikke en selvfølge at man har penger til å kjøpe noe der. Mange har foreldre som heller vil ha to ekstra hjelpende hender hjemme enn å sende barnet på skole. 
 
Shalom har skoler i små landsbyer der det er langt og svært ufremkommelig til nærmeste statlige skoletilbud. Der barna ikke hadde kunnet gått på skole om ikke vi hadde vært der. Men det er en stor mentalitets-endring som må til hos de voksne for å skjønne betydningen av å gi barna skolegang. I generasjoner har barna fulgt i foreldrenes fotspor og hjulpet til i arbeidet fra de er ganske små – det være seg fisking, passing av kyr, arbeid på marka, henting av vann, eller annet. Mange foreldre vil ikke både betale den lille skoleavgiften og miste «arbeidskraft» i familien.
Men noen får oppleve fruktene av at barna får lære å lese og skrive, og ser hvordan det kan forandre lokalsamfunnet. De ser hvordan de kan unngå å bli lurt i forhandlinger eller kontrakter ved å kunne lese hva de skriver under på. De kan tilegne seg ny kunnskap. De kan lese sin egen Bibel og andaktsbok. De får mulighet til å jobbe seg ut av fattigdom og undertrykkelse.
Foreldrene på allmøte i Ankelilaly
 
I Ankelilaly er foreldrene blitt ivrige med barnas skolegang! Ved forrige besøk var de alle samlet til allmøte og de formidlet ønske om å kunne få høyere klassetrinn. På den lille skolen med to lærere og to klasserom er det fem klassetrinn, men nå ønsker de seg at barna skal kunne fortsette lenger. Det er så langt til nærmeste skole, at det er for langt å sende barna dit for å kunne fortsette skolegangen.
Shalom har ikke budsjett til å starte ny investering nå. Skoledepartementet i FLM er kontaktet og en ser nå om de har mulighet til å støtte byggingen av Secondary school i Ankelilaly.  
Skolestyret. Betsara (foran til hø i bildet) er lærer på skolen.

Skolen i Ankelilaly. 2 klasserom og 5 klassetrinn.
Vær med å be for Ankelilaly! For alle barna som går på skolen og familiene deres. Måtte de bli med å forandre landsbyen deres! Måtte de få nye muligheter og kunne være med å forme fremtiden deres. Vær også med å be om at det må la seg gjøre å få bygget nytt bygg så barna kan gå videre på skolen i landsbyen sin. Vil du være med å støtte skolearbeidet i Ankelilaly og mange andre landsbyer kan du gi en gave til Shalom! Sammen når vi lenger!

No comments:

Post a Comment