08 March 2012

Tsaboto - evangelist i Bali

Vi hadde et hyggelig ettermiddagsbesøk av Tsaboto hjemme i stua. Han og kona jobber for Shalom i den lille fiskelandsbyen Bali - han som evangelist og hun som lærer. Det var veldig oppmuntrende å høre ham fortelle om siste nytt derfra. Vi skrev et lite intervju med ham til Nosy Malala (et blad med stort og smått fra NMS Madagaskar). Her kan dere lese glimtet fra en av medarbeiderne våre.

For ett år siden var det to kristne i Baly, og de fikk ikke lov til å ha gudstjeneste i landsbyen. På sist julegudstjeneste var det 55 personer med. Guds rike går frem i Baly!

Tsaboto Largant er en av de mest erfarne evangelistene i Shalom. Han leder menigheten i Baly, en times båttur fra Soalala. Dette området har vært utfordrende for Shalom. Det har vært mange forsøk på å få i gang arbeid her uten hell, men nå vokser det i full fart. Erfaringsmessig vokser det gjerne der hvor Tsaboto slipper til. Selv om både han og kona kommer fra den motsatte kanten av landet, har de gode forutsetninger for å forstå menneskene de jobber med – både han og kona er nemlig tidligere muslimer. De har tidligere stått for menighets-byggende arbeid både i Andamoty og Antsafy i regi av Shalom.

Folk i Baly lever av fiske og turisme. En nasjonalpark ligger like ved landsbyen. Den har fått internasjonal anerkjennelse for tiltakene for å beskytte den sjeldne angonoka-skilpadden. Hver dag går Tsaboto sin runde i landsbyen og snakker med folk. Han har et brennende ønske om å hjelpe menneskene til tro og meningsfullt liv.

Han forteller om sønnen til den lokale sakalavakongen. - Kongesønnen kom til kirken for første gang for ett år siden for å be om hjelp. Faren hans var i fengsel i Mahajanga, og han hadde allerede vært hos medisinmenn og brukt opp en formue på remedier for at faren skulle bli satt fri, uten at dette førte frem. Tsaboto fortalte ham at menigheten gjerne kunne be for faren som satt i fengsel. Menigheten ba trofast med sønnen og familien hans gjennom hele det etterfølgende året. Nå er denne sakalavakongen sluppet ut av fengselet. Han kom selv til Tsaboto og sa at det var Jesus som hadde fått ham ut av fengselet. Den gode relasjonen mellom Tsaboto og sønn til kongen er en stor fordel i arbeidet. Nå går de sammen på husbesøk og den unge mannen lærer å lese av den erfarne evangelisten.

Det var opprinnelig vanskelig å arbeide som evangelist i Baly. Sakalavakongen hadde bestemt at det ikke skulle være lov å bygge kirker i området. Muslimene har vært så lenge i området at de automatisk får lov til å bygge moskeer. Men ettersom Shalom bare har vært der i noen få år, har de ikke fått lov til å bygge kirker. Men dette er i endring. En dag kom landsbylederen bort til Tsaboto og sa at de kristne gjerne kunne bygge en kirke.

- Er det noe spesielt du vil dele med dine kristne brødre og søstre i Norge, spør vi Tsaboto. – Vi har et sterkt ønske om å bygge en kirke i landsbyen, sier han uten å nøle. – Vi har jobbet målrettet og hardt for å få lov til dette av sakalavakongen. Nå som han endelig har gått med på dette, må vi komme i gang. Tillatelsen har kommet fordi kongen selv har sett fruktene av arbeidet i Baly.

Dette er stort! Er det noen som vil være med å støtte den voksende menighetsfamilien i Bali og deres ønske om å bygge en kirke?! Gjennom å gi en gave til Shalom sitt arbeid kan du være med å støtte menigheten i Bali! Ta kontakt!

Simon utenfor huset til landsbypresidenten i Bali da vi var på besøk der ifjor.

No comments:

Post a Comment